»» راهنمای مسابقات رالی قهرمانی جهان
WRC، مسابقات رالی قهرمانی جهان است که زیر نظر فدراسیون جهانی اتومبیلرانی ، FIA، برگزار میشود و در کنار مسابقات فرمول یک، WTCC (ویژه اتومبیلهای بزرگ و تفریحی) و WEC (استقامت خودروهای اسپورت)، یکی از چهار رقابت اتومبیلرانی در سطح جهان محسوب میشود.
چگونگی رقابت در WRC
یک رالی قهرمانی جهان به صورت ساده و مختصر میتواند به این صورت شکل بگیرد: اول از همه، نیاز به یک جاده پر پیچ و خم خواهد بود که از بین تپهها عبور کند. احتمالاً راهی که مخصوص تراکتورها ساخته شده و معمولاً خودروهای خارججاده از آن عبور میکنند، انتخاب مناسبی خواهد بود. پس از انتخاب جاده، باید مسیر ورود اتومبیلهای متفرقه را به آن قطع کرد و برای رانندههای با مهارت و جسور، برای رانندگی در این جاده، دعوتنامه فرستاد. سپس به رانندهها اجازه داده میشود تا ۲ دور کامل در پیست با سرعت نرمال حرکت کنند و همراه با دستیارانشان از مسیر، یادداشتبرداری کنند. این کار در اصطلاح recce یا «گشتزنی برای شناخت موقعیت مسیر» گفته میشود و تیمها از خودروهای جادهای خاص و با اندکی تغییرات، در آن استفاده میکنند.
بعد از انجام این کار، رانندهها، خودروهای هاچبک خود را به همراه میآورند و همراه با کمکراننده و اطلاعاتی که از مسیر مسابقه بهدست میآورند، تمام توانایی خود را در رانندگی به نمایش میگذارند. این کار برای حدود ۱۸ مسیر و جاده مختلف تکرار میشود و ۳ روز به طول میانجامد. اینجاست که میتوان گفت یک رقابت تمامعیار در رالی قهرمانی جهان (WRC) برگزار شده است. رقابتی سخت که مهارت بالایی را در رانندگی میطلبد و بیدلیل نیست که در توصیف رانندگی در رالی میگویند:
به عنوان یک راننده فرمول یک، از یک پیچ، هزار بار گذر خواهید کرد، ولی در مسابقات رالی، از هزار پیچ، فقط یک بار عبور میکنید.
امتیازات به سبک مسابقات فرمول یک، برای ۱۰ نفر برتر تقسیم میشوند. برنده رالی، صاحب ۲۵ امتیاز میشود، نفر دوم ۱۸ امتیاز و نفر سوم نیز ۱۵ امتیاز دریافت میکند. در رقابتهای WRC، یکی از ایستگاهها در آخر مسیر به عنوان یک ایستگاه ویژه و یا پاور-استیج شناخته میشود و سریعترین رانندهها در این ایستگاه، به ترتیب ۳، ۲ و ۱ امتیاز دریافت میکنند. بنابراین، حداکثر امتیاز برای یک راننده با احتساب ۲۵ امتیاز برای نفر اول شدن و ۳ امتیاز پاور-استیج، ۲۸ امتیاز خواهد بود.
نوع خودروها
منحصراً هاچبک. با این وجود، این خودروها، برای شرایط بسیار سخت تدارک دیده شدهاند و در واقع، فقط بدنه و شاسی آنها از کمپانی سازنده خارج شده است. تیم پشتیبان، برای ناهمواریهای جاده، معمولاً از یک سیستم تعلیق خاص استفاده میکند. همچنین موتور ۱/۶ لیتری توربو برای پیشرانه خودروها درنظر گرفته میشود. این موتورهای کوچک، میتوانند قدرتی به اندازه ۳۲۰ اسببخار و ۴۲۰ نیوتنمتر گشتاور ایجاد کنند و ۱۲۰۰ کیلوگرم خودرو را با شتاب زیاد و در مدت ۳/۹ ثانیه به سرعت ۹۶/۶ کیلومتر بر ثانیه برسانند. همهی اینها، به لطف سیستم دیفرانسیل چهارچرخ است.
رانندهها
رقبای مختلفی در این مسابقات حضور دارند. مدافع عنوان قهرمانی رقابتهای رالی ۲۰۱۳ کسی نیست جز سباستین اوژیه فرانسوی، راننده تیم فولکسواگن. جاریماتی لاتوالا از فنلاند که همتیمی اوژیه است، نیز یکی از مدعیان خواهد بود. فورد، سعی دارد خود را به فولکسواگن بیشتر نزدیک کند و به همین خاطر نیز از راننده سابق مسابقات فرمول یک و قهرمان مسابقات گرند پری، رابرت کوبیکا استفاده کرده است. رابرت کوبیکا ثابت کرده که میتواند با سرعت بسیار زیاد، حرکت کرده و در همین حال، کنترل خودرو را درون جاده حفظ کند. میکو هیروونن در قالب تیم سیتروئن به رقابتهای رالی جهانی بازگشته است و میخواهد ثابت کند که هنوز هم یکی از بهترین رانندگان رالی است. سیتروئن، پس از ۹ سال یکهتازی سباستین لوب و سپس بازنشستگی او، سال بدی را پشتسر گذاشته و همراه با استعداد جوانی چون «مدز اوستبرگ» و راننده نهچندان جوان، ولی با استعداد به نام «کریس میک» قصد دارد تا حداقل در برخی رقابتهای رالی امسال، صاحب عنوان شود. و در نهایت، تیم نوپای هیوندای را داریم که در بازار نقل و انتقال، توانست رانندهی محبوب خود، تیری نوویل را حفظ کند؛ کسی که در رالی ۲۰۱۳، رقابتی شانه به شانه با اوژیه ایجاد کرده بود. خودروی دوم هیوندای دارای رانندگان مختلفی خواهد بود که با راننده قهار آسفالت، دنی سوردو آغاز خواهد کرد.
مکان مسابقات
سرتاسر جهان، محل برگزاری رالی قهرمانی جهان خواهد بود. موناکو، یا همان رالی مونتکارلو، به صورت سنتی، آغازگر فصل مسابقات است. در مسیر رالی موناکو، ترکیبی فوقالعاده از مسیرهای آسفالتی کوهستانی برفگیر و یخزده و وجود دارد. رانندهها در ساعات شب از ایستگاه کل دو تورینی عبور خواهند کرد؛ ایستگاهی که به « شب چاقوهای بلند» مشهور است. پس از این رقابت، تنها رالی سراسر برفِ سال در کشور سوئد برگزار میشود. بقیه تقویم مسابقات، شامل مسیرهای سنگفرش و سنگریزه است و یکی از رقابتهای هیجانانگیز دیگر، رالی فنلاند است که به «گرند پری فنلاندی» معروف است که خودروها از میان جنگل، با سرعت ۲۰۰ کیلومتر بر ساعت، گذر میکنند.
تقویم کامل مسابقات در سال ۲۰۱۴ میلادی
نحوه تماشا و دنبالکردن مسابقات
مشکل اصلی مسابقات WRC، عدم پوشش رسانهای و آشنایی لازم در میان مردم است. در اروپا، مسابقات فرمول یک، حرف اول را میزند و در امریکای شمالی نیز مسابقات نسکار (NASCAR)، همه را پای تلویزیونها مینشاند. از این گذشته، فرمت رالیهای قهرمانی جهان نیز به شکلی نیست که بتوان با روشهای معمول، تمام یک رقابت را با جزئیات آن پوشش داد. بنابراین بیشتر شبکههای تلویزیونی ترجیح میدهند که به صورت خلاصه و یا حتی در یک بخش کوتاه خبری آن را پوشش دهند. همچنین بعضی وبسایتهای اینترنتی نیز در بخش برنامههای ورزشی خود، این مسابقات را مدّنظر قرار میدهند. سایت ویژه این رقابتها WRC.com، به صورت زنده، زمان شرکتکنندهها و ایستگاهها را نشان میدهد. در شبکههای اجتماعی مانند فیسبوک و تویتر نیز اکانتهای رسمی WRC مشغول فعالیت هستند و میتوانند برای دنبالکردن لحظه به لحظه رقابتها، مورد استفاده قرار گیرند. کانال تلویزیونی WRC TV نیز در صورت امکان دسترسی به آن، منبع خوبی برای اطلاعات بروز و دست اول در مورد این رقابتها خواهد بود.
نظرات شما عزیزان:
برچسبها: